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Bacalá mantecado / Baccalà mantecato

Inviato: mar 6 apr 2010, 19:39
da macondo
El bacalá mantecado, una specialitá veneziana e vicentina, xe sempre stado assai popolar a Trieste. Me ricordo de un spaceto in via Donadoni che lo fazeva tuti i dopopranzi e i clienti fora dela porta spetando pazientemente...
Sto piato lo gaveva ricordado qualche giorno fá sono piccolo ma cresceró indove tuta la familia se turnava a misciar.
Ben bon, me xe vegnudo voja e me son deciso de far un esperimento. Premesso che el stocafisso normal o ragno xe probabilmente introvabile in queste latitudini e che el bacalá salado, che a cambio se trova facilmente nei alimentari portoghesi o spagnoli, lo trovo abastanza complicado per la preparazion – meterlo a smojo per almeno 24 ore, cambiarghe l'acqua ogni 4 ore ecc.

Cussí che go comprado 1 kilo de merluzo fresco, che no xe i merluzeti pici che se trova in pescheria in Italia, ma certe sberle de pese, filetade e senza pele e senza spini. Disemo che xe i stessi merluzi del Nord Atlantico che se sala intieri o se meti a secar al sol in Norvegia (penso mi).
Cussi che go cusinado per 20 minuti sti fileti freschi, in latte e con un pugneto de sal. Go messo el pese nel frulador con 4 spichi de ajo, prezemolo fresco, pevere e bastanza ojo vergine de oliva. Una bela frulada e via...

No sara stado come quel de via Donadoni, ma ghe xe piazo a tutti e particolarmente a mi :clapping_213: :clapping_213:

Re: Bacalá mantecado

Inviato: mer 7 apr 2010, 12:37
da AdlerTS
El negozio più famoso per mi iera in piazza garibaldi !

Re: Bacalá mantecado

Inviato: mer 7 apr 2010, 13:33
da VetRitter
me conta mio zio che a Servola xe ancora (el credi) un'ostaria dove che i lo fa lori, qualchedun sa qualcosa de più?
grazie saludi

Re: Bacalá mantecado

Inviato: mer 7 apr 2010, 14:06
da babatriestina
Ma no lo vendi ormai tuti, i vari Masè, e anche i banconi delle Coop? (a mi .. me spuzza tropo de bacalà per piaserme..)

Re: Bacalá mantecado

Inviato: mer 7 apr 2010, 14:45
da VetRitter
si, in Coop ale Tori se trova, e per mi el xe bon, ma no fazo testo, lo metessi anche nel cafè..
saluti

Re: Bacalá mantecado

Inviato: mer 7 apr 2010, 15:11
da bruno
..."me conta mio zio che a Servola xe ancora (el credi) un'ostaria dove che i lo fa lori, qualchedun sa qualcosa de più?
grazie saludi".....
co te arrivi dalla strada dei cimiteri te giri a sinistra verso el stadio, dopo un poco xe una piazzeta con la fontana de fero a leva, drio, de spalle alla fontana xe l'osteria...che me sfugi el nome....ma el bacalà xe bon!

Re: Bacalá mantecado

Inviato: mer 7 apr 2010, 15:26
da selvadigo
Quando che stavo a Coloncovez andavo a ciorlo in botega in piazeta,lo fazeva un che lavorava dentro.Ve asicuro che el iera speciale e no lo go trovà cusì bon de nesuna altra parte.Per mi quel che i vendi nei supermercati se roba tropo industriale che no ga niente cosa veder con quel fato artgianalmente,che solo i veci de una volta gaveva pasion de farlo perchè el portava via sai tempo sia per cusinarlo che per pestarlo in tel mortaio.

Re: Bacalá mantecado

Inviato: mer 7 apr 2010, 16:04
da VetRitter
bruno ha scritto: co te arrivi dalla strada dei cimiteri te giri a sinistra verso el stadio, dopo un poco xe una piazzeta con la fontana de fero a leva, drio, de spalle alla fontana xe l'osteria...che me sfugi el nome....ma el bacalà xe bon!
Grazie, quando che rivo me buto subito.
saluti

Re: Bacalá mantecado

Inviato: mer 7 apr 2010, 18:27
da macondo
Pecá che nissun ga comentado sul mio uso estemporaneo del merluzo fresco. Forsi sto pese no se trova a Trieste, o almeno no se trova el merluzo del nord-atlantico.
Ve meto una foto per darve un idea. Qua in Inghiltera xe uno dei pesi piú popolari, ma no lo vendi mai intero. Solamente filetado, senza pele e senza spini.

Immagine

Re: Bacalá mantecado

Inviato: mer 7 apr 2010, 18:51
da babatriestina
no go idea, ma credo che el vostro merluzzo fresco sia cussì bon che se lo possi cusinar in tanti altri modi che mantecato: mi me vedessi assai bene filetti ala griglia.. inveze che trasformarlo in bacalà! che mi inveze me devo far con quei surgelati: ogni posto ga le sua specialità!
savevi che in un romanzo de Veinichen ghe xe un che vien copado con un colpo de bacalà ( duro) in testa? adesso no posso veder sto bacalà senza pensar a quel delittto

Re: Bacalá mantecado

Inviato: mer 7 apr 2010, 19:25
da sono piccolo ma crescero
Però, a sto punto se podessi provar coi bastoncini de merluzzo surgelà. Quasi quasi un giorno provo.

Re: Bacalá mantecado

Inviato: mer 7 apr 2010, 20:19
da Angiolina
proverò la ricetta di macondo. quei filetti li trovo anche qui, freschi, al super.
il miglior mantecato l'ho mangiato a portorose, in un agriturismo.
ma molto buono anche quello di una trattoria triestina, vicino all'ospedale maggiore :roll: (non il cattinara, comunque), consigliato da un amico :-D

Re: Bacalá mantecado

Inviato: gio 8 apr 2010, 7:35
da VetRitter
sono piccolo ma crescero ha scritto:Però, a sto punto se podessi provar coi bastoncini de merluzzo surgelà. Quasi quasi un giorno provo.
provar coi bastoncini per copar la gente?
scuseme... saluti

Re: Bacalá mantecado

Inviato: gio 8 apr 2010, 10:13
da macondo
Dopo gaver fatto una picola investigazion, go scoperto che el stocafiso se pol trovar facilmente anca in Inghiltera. Par che el sia assai popolar nela cusina africana e i lo vendi intero o in pacheti de 200 gms, za a tochetini e pronto per cusinar. Sto stockfish xe prodoto in Norvegia o Islanda e el costa intorno ai € 25 al kilo.

Continueremo coi esperimenti gastronomici...

Re: Bacalá mantecado

Inviato: gio 8 apr 2010, 10:30
da VetRitter
steso prezo che in Italia, più o meno, nel picio market dove lo gò ciolto l'ultima volta, i mé gà fato poi el 50% de sconto perchè no i riva a venderlo..
e me son quasi convinto a no farlo più, no rivo a farlo come lo trovo a Ts, basta un cuciar de oio in più o in meno e el cambia completamente savor e consistenza, me da un fastidio.. a ognun il suo mestiere. me acontenterò del bacalà con zivole e polenta.
saluti

Re: Bacalá mantecado

Inviato: gio 8 apr 2010, 10:58
da babatriestina
Mi no magno e no fazzo, ma oggi che fazevo la spesa ale Coop go guardado i ingredienti de quel che vendi lori: baccalà secco (stoccafisso), acqua del baccalà, oio de semi de girasol, pevere e.. patate!

Re: Bacalá mantecado

Inviato: gio 8 apr 2010, 11:14
da macondo
Col merluzo che me jera vanzado e che gavevo congelado, ogi fazo crochete de pese. Le famosisime fish cake, a base de merluzo, salmon afumicado, puree de patate, prezemolo ecc. Vedemo cossa me salta fora...

Re: Bacalá mantecado

Inviato: gio 8 apr 2010, 15:28
da Nona Picia
babatriestina ha scritto:Mi no magno e no fazzo, ma oggi che fazevo la spesa ale Coop go guardado i ingredienti de quel che vendi lori: baccalà secco (stoccafisso), acqua del baccalà, oio de semi de girasol, pevere e.. patate!
Mi gavevo zà sentì che i meti anche le patate.....

Re: Bacalá mantecado

Inviato: ven 9 apr 2010, 17:22
da VetRitter
Nona Picia ha scritto:
babatriestina ha scritto:Mi no magno e no fazzo, ma oggi che fazevo la spesa ale Coop go guardado i ingredienti de quel che vendi lori: baccalà secco (stoccafisso), acqua del baccalà, oio de semi de girasol, pevere e.. patate!
Mi gavevo zà sentì che i meti anche le patate.....
sopratuto l'ordine dei ingredienti, prima oio de semi, poi patate, (credo, fecola), e poi stocafisso..
in ordine di percentuale all'interno. se dovessi ciamar oio ale patate e baccalà..
saluti

Re: Bacalá mantecado

Inviato: sab 10 apr 2010, 21:43
da Angiolina
Grazie Macondo :-D
Ricetta fatta, magnata e approvata :clapping_213: