Pagina 1 di 1

Putizza

Inviato: sab 15 dic 2018, 13:43
da babatriestina
E visto che Nona Picia me ga domandado dove che xe la rizeta dela putizza, ve la metto qua...
me la ga dada una signora in un gruppo facebook ( le ricete de mia nona)
Per la pasta:
1/2 farina, un cubetto lievito, latte, 2 tuorli, 70 g burro, 60 g zucchero, un cucchiaio di rhum, una buccia di limone.
Per il ripieno:
70 g noci, 70 g nocciole, 70 g mandorle, 70 g pinoli, 70 g uvetta, 60 g pan grattato, 75 g burro, 70 g cioccolato, latte, succo arancia, 60 g zucchero, buccia di limone.

El ripien devi esser bel umido (regolarsi con il latte)

ovviamente se fa prima el impasto, prima se fa sveiar el lievito con late e zuchero, co el comincia a cresser se zonta el resto dei ingredienti, se lavora bene e se fa lievitar fin che radopia. intanto se pronta el ripien, se stendi la massa radopiada, a altezza circa 1 cm, se distira sora el ripien, se rodola e po se gira a cagoia, se meti in stampo tondo 8 per mi el più largo che go,, coverto con carta de forno che no ocori imburar, se lassa lievitar una terza volta e po se rostissi a 180° per 50 minuti dopo gaverlo spenelado de ciara de ovi. Qualche ricetta invece sbati le ciare e le meti nel impasto..

Re: Putizza

Inviato: mar 25 dic 2018, 17:25
da babatriestina
eccola qua sfornada
Immagine

e sula tavola de pranzo de nadal i primi tai
Immagine

Re: Putizza

Inviato: mer 25 dic 2019, 20:21
da babatriestina
oggi
Immagine

Immagine

preciso che esisti due varianti de putizza , almeno come aspetto,questa che xe più tradizional a Trieste e ch e fazo mi e una che xe più diffusa in Slovenia- e che vendi anche le panetterie/pasticcerie slovene con strati alternai più sutili de pasta e ripien, no so esattamente cossa che i meti nel ripien, forsi più nose.

Po xe quele fra el artigianal e el Industrial tipo la Vogrig, che no ga mai ben capido in cossa che la diferisi del a gubana furlana del valli de Natisone, che po là i xe più sloveni che furlani. Mi co la magno la me par soloc he più suta e per quel i la ben inzumba de trapa..
certo che ogi un che ga dito ma no fè gubana a Trieste? el se ga ciapado una rangiada

Re: Putizza

Inviato: mar 28 dic 2021, 8:43
da babatriestina
altre immagini: fatte in casa un paio di anni fa, forse postate altrove nel forum

Immagine
Immagine



quest'anno, tre piccole: la terza lievitazione
Immagine

Re: Putizza

Inviato: mar 28 dic 2021, 8:44
da babatriestina
hanno preso un po' troppo colore...
Immagine
per confronto, una di pasticceria/panetteria
Immagine

Re: Putizza

Inviato: mar 28 dic 2021, 9:25
da sono piccolo ma crescero
Dove comperi gli stampi di carta? Io li avevo comperati in un negozio in via Carducci a prezzi di farmacia. Costava più lo stampo che il panettone che mettevo dentro.

Re: Putizza

Inviato: mar 28 dic 2021, 12:10
da babatriestina
Cesca. Ma poi ho pensato che avrei potuto tranquillamente usare le vaschette tonde di alluminio, pure riciclabili