Coce ha scritto:Le spise xe tochetini de legno fini e longheti che se taiava con la manera per impisar el fogo in fogoler o in stua. Coce

Otimo, Coce: la risposta xè perfeta!!
Ti te fa ancora spizze cola manera? Mi no! Ogi xè quasi tuto a gas o gasolio, xè i riscaldamenti centralizai, nele case moderne stue o fogoleri no ghe ne xè più. Solo chi che ga el camineto impiza ancora el fogo coi legni, ma no so quanti che dopra 'spizze'. Ogi se dopra le torcete = cubeti impregnai de combustibile (petrolio o altro) sia pel camineto che per el grill (barbecue)
A proposito:
come se ciama el barbecue (o grlill o griglia) dove che se dopra la carbonela (carbon de legni)
in dialeto triestin?
Se dopra solo carbon de legni perchè el fossile (de miniera) o el Koke de ferriera mola ssai gas e el rosto ciaperia un gusto tale de no poderlo magnar oltre che esser probabilmente anche nocivo (forsi adiritura velenoso).
Chi me saverà dir? (Sicuro e subito la gent.ma Sig.ra baba(TS)

)
Ciao
sum culex