Crafen e Buchtel e Crostoli
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- babatriestina
- senator
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- Iscritto il: dom 25 dic 2005, 19:29
- Località: Trieste, Borgo Teresiano
Crafen e Buchtel e Crostoli
O Krapfen, come che preferì:
La rizeta se trova su tuti i libri, ma ormai pochi li fa in casa.
Le dosi le trovè sui libri, e xe circa el stesso che per i Buchtel:
Ghe vol meza giornata:
1-Se missia lievito con late tiepido, un cuciar de zuchero e un poco de farina, se coverzi con una strazza neta, se meti in posto caldo e se fa lievitar la prima volta ( mezzoretta)
2- se zonta el resto dei ingredienti ( farina, ovi, zuchero, buro squaiado...) e se missia ben, sbatendo. Venti minuti col frulator cola verigola- a man xe roba de tre quarti de ora, finchè el composto fa le bolle: se metti a lievitar sempre coverto al caldo, devi radopiar ( anca un per de ore- mia bisnona diseva: domenica matina, el tempo de andar a Messa)
3- se distira sula tavola infarinada a altezza de un dito e qua comincia la diferenza fra crafen e buchtel:
i buchtel se taia retangoli e se metin mezo marmelata serando in modo che vegni un quadratin e se limetti un vizin de l'altro in una pirofila: i crafen se taia tondi e se meti la marmelata fra un tondo e l'altro
Se fa lievitar la terza volta ( un'oretta)
4-per i Buchtel: se meti in forno moderato ( dopo averli spenelai se se vol) per almeno 40 minuti
per i crafen: se frizzi in oio no tropo caldo, zercando de far el giro cgiallo in mezo e sperando che frizendo e girandoli no se distacchi i due dischi ( come che me nassi sempre a mi)
Naturalmente, quei de pasticceria no fa nissun cussì, ma i ghe fa un buso in mezo al crafen e i ghe zonta la marmelata cola siringa.
Mady Fast nel suo libro disi che i Buchtel iera el dolceto del dopopranzo per i fioi, co no ghe iera le merendine come adesso
In pasticeria i fa anca i crafen fredi cola crema,e xe chi che ghe piasi.
Per mi, solo che caldi e cola marmelata
La rizeta se trova su tuti i libri, ma ormai pochi li fa in casa.
Le dosi le trovè sui libri, e xe circa el stesso che per i Buchtel:
Ghe vol meza giornata:
1-Se missia lievito con late tiepido, un cuciar de zuchero e un poco de farina, se coverzi con una strazza neta, se meti in posto caldo e se fa lievitar la prima volta ( mezzoretta)
2- se zonta el resto dei ingredienti ( farina, ovi, zuchero, buro squaiado...) e se missia ben, sbatendo. Venti minuti col frulator cola verigola- a man xe roba de tre quarti de ora, finchè el composto fa le bolle: se metti a lievitar sempre coverto al caldo, devi radopiar ( anca un per de ore- mia bisnona diseva: domenica matina, el tempo de andar a Messa)
3- se distira sula tavola infarinada a altezza de un dito e qua comincia la diferenza fra crafen e buchtel:
i buchtel se taia retangoli e se metin mezo marmelata serando in modo che vegni un quadratin e se limetti un vizin de l'altro in una pirofila: i crafen se taia tondi e se meti la marmelata fra un tondo e l'altro
Se fa lievitar la terza volta ( un'oretta)
4-per i Buchtel: se meti in forno moderato ( dopo averli spenelai se se vol) per almeno 40 minuti
per i crafen: se frizzi in oio no tropo caldo, zercando de far el giro cgiallo in mezo e sperando che frizendo e girandoli no se distacchi i due dischi ( come che me nassi sempre a mi)
Naturalmente, quei de pasticceria no fa nissun cussì, ma i ghe fa un buso in mezo al crafen e i ghe zonta la marmelata cola siringa.
Mady Fast nel suo libro disi che i Buchtel iera el dolceto del dopopranzo per i fioi, co no ghe iera le merendine come adesso
In pasticeria i fa anca i crafen fredi cola crema,e xe chi che ghe piasi.
Per mi, solo che caldi e cola marmelata
Mi go sempre preferi` la crema pasticera ala marmelata....anche se se dovessi magnar i krapfen co' la marmelata perche` cussi` xe i originali. Ma no li magno caldi...de dolci ancora tiepidi magno solo i omlet, opur qualsiasi altro dolce a cui no rivo resister e spetar che se iazi .
Mi no go mai fato ne` krapfen ne` buchtel, pero` go comprado i buchtel in pasticeria, no xe che me gabi entusiasmado...iera tropo nauseante....percio` preferisso i krapfen.
Mi no go mai fato ne` krapfen ne` buchtel, pero` go comprado i buchtel in pasticeria, no xe che me gabi entusiasmado...iera tropo nauseante....percio` preferisso i krapfen.
- babatriestina
- senator
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- Iscritto il: dom 25 dic 2005, 19:29
- Località: Trieste, Borgo Teresiano
No go mai comprado buchtel in pasticeria, per cui no so come che i possi esser nauseanti, fati in casa xe panini dolzi.
I dolci de solito se posso magnarli caldi preferisso, rari xe i dolci che se devi spetar che sia fredi: anche el strucolo de pomi a mi el me piasi tepido e adesso i te lo scalda in microonde ( magari surgelato).
I dolci de solito se posso magnarli caldi preferisso, rari xe i dolci che se devi spetar che sia fredi: anche el strucolo de pomi a mi el me piasi tepido e adesso i te lo scalda in microonde ( magari surgelato).
- babatriestina
- senator
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- Iscritto il: dom 25 dic 2005, 19:29
- Località: Trieste, Borgo Teresiano
Crostoli
Za che semo in carneval, Crostoli. Quei no me dirè che lo comprè? che o i xe spessi come biscotti o comunque duri...
Le ricette varia ma principalmente xe:
farina
un ovo intiero
un poco de zuchero
un cuciar de rum.
E qua bastassi, ma se se fa questo impasto,c he xe quel che mi ciamo istrian perchè me lo ga dado una cugina istriana e perchè se sparagna sui grassi, bisogna ssai tirar la pasta sutil, c he se no vien biscotti duri.
Basta zontar un poco de latte e un poco de buro squaiado tepido,e un secondo rosso de ovo e la pasta deventa molto più morbida e se lassa distirar meo.
Se fa la pasta sutil come lama de cortel, sula tavola infarinada col rodolo, se se vol esser tradizionali, ma mi che son deventada moderna la tiro cola machinetta dela pasta, fra i rulli, come se volessi far el spessor dele tagliatelle.
Se taia cola rodela , per mi a losanghe con do tai centrali, per altri a nastri, e se frizi un poco ala volta, se meti su carta de cusina per asorbir l'oio, e se meti su zuchero a velo ( co xe ancora caldo, che el se tachi un poco sul grasso).
Tempo totale, se se va svelti e no se fa tropo, meza ora in tutto per un piatto grande, spesa poca e gnanca de confrontar con quei che se compra.
E dopo tuti sti piati de carneval, una bela gita in Carso per smaltir!
Le ricette varia ma principalmente xe:
farina
un ovo intiero
un poco de zuchero
un cuciar de rum.
E qua bastassi, ma se se fa questo impasto,c he xe quel che mi ciamo istrian perchè me lo ga dado una cugina istriana e perchè se sparagna sui grassi, bisogna ssai tirar la pasta sutil, c he se no vien biscotti duri.
Basta zontar un poco de latte e un poco de buro squaiado tepido,e un secondo rosso de ovo e la pasta deventa molto più morbida e se lassa distirar meo.
Se fa la pasta sutil come lama de cortel, sula tavola infarinada col rodolo, se se vol esser tradizionali, ma mi che son deventada moderna la tiro cola machinetta dela pasta, fra i rulli, come se volessi far el spessor dele tagliatelle.
Se taia cola rodela , per mi a losanghe con do tai centrali, per altri a nastri, e se frizi un poco ala volta, se meti su carta de cusina per asorbir l'oio, e se meti su zuchero a velo ( co xe ancora caldo, che el se tachi un poco sul grasso).
Tempo totale, se se va svelti e no se fa tropo, meza ora in tutto per un piatto grande, spesa poca e gnanca de confrontar con quei che se compra.
E dopo tuti sti piati de carneval, una bela gita in Carso per smaltir!
Re: Crostoli
Go prova` a comprar e no me piasi, go fato e i me xe vignui pieni de oio....che nausea, ma no gavevo el coragio de butarli via....insoma se no li fazeva mia nona no li magnavo e infati xe qualche ano che no magno crostoli.... mia nona xe viva eh , solo che no la ga piu` 'ssai voia...babatriestina ha scritto:Za che semo in carneval, Crostoli. Quei no me dirè che lo comprè? che o i xe spessi come biscotti o comunque duri...
- Tirabaralla
- citadin
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- Iscritto il: lun 2 gen 2006, 16:49
- Località: Firenze
Beh, la crema, assolutamente.
Però...altro che Kra...insomma...quelli...i bomboloni caldi sono decisamente un'altra cosa, mi spiace
Però...altro che Kra...insomma...quelli...i bomboloni caldi sono decisamente un'altra cosa, mi spiace
[color=crimson][b][i]...it's not easy to be me...[/b][/i][/color]
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[url]http://www.fotolog.com/tirabaralla_0/[/url]
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- babatriestina
- senator
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- Iscritto il: dom 25 dic 2005, 19:29
- Località: Trieste, Borgo Teresiano
Crema e marmelata testa a testa!!!
vedemo come che va a finir ( ma a mi no steme mai ofrir crafen cola crema!un pasticer dela mia opinion disi che i ghe meti la crema per salvar col grasso dela crema i meno freschi..ma forsi xe partigianeria )
Po esisti un'altra roba che se trova solo che in pasticeria e se ciama Indianer Krapfen i crafen indiani e che no xe asolutamente de pasta de crafen, xe do tochi concavi de una pasta legera diria tipo bignè, quela de sora ricoverta de glassa de ciocolata e dentro pana montata, rigorosamente fredi. Andava mato mio papà.
Un pochi de nomi italiani dei nostri dolci:
come che disi Jo, i Crafen ze anca bomboloni, anca se in certe rizete no i ghe meti ripien, i crostoli xe anca chiacchiere, galani e i xe difusi sopratuto nela zona veneta.
vedemo come che va a finir ( ma a mi no steme mai ofrir crafen cola crema!un pasticer dela mia opinion disi che i ghe meti la crema per salvar col grasso dela crema i meno freschi..ma forsi xe partigianeria )
Po esisti un'altra roba che se trova solo che in pasticeria e se ciama Indianer Krapfen i crafen indiani e che no xe asolutamente de pasta de crafen, xe do tochi concavi de una pasta legera diria tipo bignè, quela de sora ricoverta de glassa de ciocolata e dentro pana montata, rigorosamente fredi. Andava mato mio papà.
Un pochi de nomi italiani dei nostri dolci:
come che disi Jo, i Crafen ze anca bomboloni, anca se in certe rizete no i ghe meti ripien, i crostoli xe anca chiacchiere, galani e i xe difusi sopratuto nela zona veneta.
- Nona Picia
- cavalier del forum
- Messaggi: 10983
- Iscritto il: ven 20 gen 2006, 15:08
- Località: Trieste - Rozzol
krapfen
Cara baba triestina,
co iero muleta, mio papà me portava ogni tanto a casa un INDIANER
che a mi me piaseva parecchio,ma te diro' che co andavo a Graz de mia zia, nei anni 50, no li go mai visti.
Per tornar ai krapfen classici, anche se preferiso quei alla crema (se la xe bona) magno volentieri anche i altri. Per quel che riguarda la frescheza de
quei ala crema,devo dir che xe vero, speso e volentieri i xe un poco veci e lo steso xe per quei ala nutella.
CIAO CIAO
co iero muleta, mio papà me portava ogni tanto a casa un INDIANER
che a mi me piaseva parecchio,ma te diro' che co andavo a Graz de mia zia, nei anni 50, no li go mai visti.
Per tornar ai krapfen classici, anche se preferiso quei alla crema (se la xe bona) magno volentieri anche i altri. Per quel che riguarda la frescheza de
quei ala crema,devo dir che xe vero, speso e volentieri i xe un poco veci e lo steso xe per quei ala nutella.
CIAO CIAO
- Tirabaralla
- citadin
- Messaggi: 951
- Iscritto il: lun 2 gen 2006, 16:49
- Località: Firenze
Per la questione "lingua"...
I bomboloni sono simili ai kraffen...ma sono un'altra cosa. Non so dire cosa cambia, di sicuro molto fa il fatto che siano FRITTI e poi ricoperto di zucchero...
Seriamente, i kraffen non mi dispiacciono per nulla, ma i bomboloni caldi con la crema pasticciera (variante con nutella) sono un'altra cosa...
I bomboloni sono simili ai kraffen...ma sono un'altra cosa. Non so dire cosa cambia, di sicuro molto fa il fatto che siano FRITTI e poi ricoperto di zucchero...
Seriamente, i kraffen non mi dispiacciono per nulla, ma i bomboloni caldi con la crema pasticciera (variante con nutella) sono un'altra cosa...
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- babatriestina
- senator
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- Iscritto il: dom 25 dic 2005, 19:29
- Località: Trieste, Borgo Teresiano
Scusami Jo, ma i crafen sono fritti e poi ci si mette zucchero, solo che sui bomboloni si usa zucchero semolato e sui crafen zucchero a velo. i bomboloni poi potrebbero essere più grandi dei crafen.Tirabaralla ha scritto:Per la questione "lingua"...
I bomboloni sono simili ai kraffen...ma sono un'altra cosa. Non so dire cosa cambia, di sicuro molto fa il fatto che siano FRITTI e poi ricoperto di zucchero...
Seriamente, i kraffen non mi dispiacciono per nulla, ma i bomboloni caldi con la crema pasticciera (variante con nutella) sono un'altra cosa...
I crafen veri si mangiano caldi, checchè ne dicano questi eretici qua che evidentemente li hanno sempre mangiati freddi sui banchi di pasticceria invece che caldi a casa propria al termine di un pranzo domenicale
per inciso, come fai a mangiarli caldi con la crema pasticcera? allora la devi servire a parte, sennò si squaglia...
Eh .. magari che fusi un eretico e che lo gavesi fato per mia sielta ;-D ;-D ;-D la sola volta che li go magnadi caldi xe stado c'o me li son fati solo (marmelata perche` no savevo come meterghe dentro la crema ;-D) ... ma iero muleto e go xbaliado co' 'l lievito e i me xe vignudi duri ;-D ... per el resto no go mai gavudo la fortuna de gaverli fati in caxa ...babatriestina ha scritto:[...]checchè ne dicano questi eretici qua che evidentemente li hanno sempre mangiati freddi sui banchi di pasticceria[...]
Go sempre dito mi che cuei che i finisi in ristorante i xe a un paso de 'l ospizio ;-D perche` per bon che sia in ristorante i xe mercenari e no xe mai come a caxa ... a meno che a caxa no sia radighi ... pero` alora te son a ris'cio de ospizio ;-D ;-D ;-D ;-D ;-D
Ciau
Franco
- babatriestina
- senator
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- Iscritto il: dom 25 dic 2005, 19:29
- Località: Trieste, Borgo Teresiano
Ara che se i xe de bona qualità se li pol anca comprar e scaldar in casa, però in forno, che in microonde i riscia de deventar tacadizi. Se i xe più sbrisi e duri, i rinvien ben in microonde: scoltime mi, ormai xe za finida la domenica, ma comprite una guantiereta e scaldili a casa ( cola marmelata oviamente- ocio che co se li scalda a casa la marmelata dentro deventa tremendamente calda e se se scotta)!
Un per de aanni fa gavevo fatto un giro per le pasticcerie de Trietse ala rizerca dei meo crafen, no me ricordo tuto, ma el meo raporto qualità/prezzo iera quel tacà de Piazal rosmini.. L'altro giorno go provado un de Penso ma no me ga sodisfato, anche perchè no lo go scaldado..
Mi diria che de solito quei boni comprai xe meo de quei fati in casa ( anca mi i primi me xe vegnui belissimi ma durissimi!)
Un per de aanni fa gavevo fatto un giro per le pasticcerie de Trietse ala rizerca dei meo crafen, no me ricordo tuto, ma el meo raporto qualità/prezzo iera quel tacà de Piazal rosmini.. L'altro giorno go provado un de Penso ma no me ga sodisfato, anche perchè no lo go scaldado..
Mi diria che de solito quei boni comprai xe meo de quei fati in casa ( anca mi i primi me xe vegnui belissimi ma durissimi!)
Ultima modifica di babatriestina il dom 29 gen 2006, 20:09, modificato 1 volta in totale.
- Tirabaralla
- citadin
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- Località: Firenze
Betta, no so come che i fa...penso che i li "sforna" e subito i li impinissi con la crema...ma i lo fa, li magno sempre
Cmq i xè diversi, al de la del tipo de zuchero de copertura...i xè diversi anca come consistenza... chissà cossa cambia...no go idea.
Cmq i xè diversi, al de la del tipo de zuchero de copertura...i xè diversi anca come consistenza... chissà cossa cambia...no go idea.
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- Nona Picia
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- Iscritto il: ven 20 gen 2006, 15:08
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krapfen
Mi no go mai magnado crafen con l'ovata, un vero schifo inverità, ma canoli col bacol, sì!!!!!
nonapicia
nonapicia
Re: krapfen
Canoli coi bacoli? Iera un scherzo o i bacoli finiva la` dentro per sbaglio, perche` i caminava per tuto?Nona Picia ha scritto:Mi no go mai magnado crafen con l'ovata, un vero schifo inverità, ma canoli col bacol, sì!!!!!
nonapicia