anatomia del porco: cossa xè l'ombolo?
Regole del forum
Collegamenti al regolamento del forum in varie lingue ed alle norme sulla privacy in italiano.
Collegamenti al regolamento del forum in varie lingue ed alle norme sulla privacy in italiano.
anatomia del porco: cossa xè l'ombolo?
Come da ogeto: so benisimo cossa che xè l'ombolo, e son bravisimo a magnarlo, ma in anatomia porzesca no son forte: che parte del porco xè l'ombolo?
Xè el fileto, come che me disi qualchedun?
O xè altro?
Xè el fileto, come che me disi qualchedun?
O xè altro?
Però in maceleria te ghe domandi ombolo o fileto de manzo.
Gavè presente la fiorentina, con un picio osso a Y in mezo? De una parte xe el fileto e de l'altra xe el controfileto. Alora imagino che l'ombolo sia el fileto e la lombata sia el controfileto.
Bisogna domandarghe a un becher, per esser sicuri.
Gavè presente la fiorentina, con un picio osso a Y in mezo? De una parte xe el fileto e de l'altra xe el controfileto. Alora imagino che l'ombolo sia el fileto e la lombata sia el controfileto.
Bisogna domandarghe a un becher, per esser sicuri.
[i]Liliana[/i]
- . - . -
[size=75][i]"Quando comincia una guerra, la prima vittima è la Verità.
Quando la guerra finisce, le bugie dei vinti sono smascherate,
quelle dei vincitori, diventano Storia."
(A. Petacco - La nostra guerra)[/size][/i]
- . - . -
[size=75][i]"Quando comincia una guerra, la prima vittima è la Verità.
Quando la guerra finisce, le bugie dei vinti sono smascherate,
quelle dei vincitori, diventano Storia."
(A. Petacco - La nostra guerra)[/size][/i]
- babatriestina
- senator
- Messaggi: 41331
- Iscritto il: dom 25 dic 2005, 19:29
- Località: Trieste, Borgo Teresiano
- nonna ivana
- Notabile
- Messaggi: 5356
- Iscritto il: lun 18 feb 2008, 22:55
- Località: prov Bologna
qui mi inserisco anch'io...scusate!
Mi fa venire proprio in mente e l'ho già tolto dallo scaffale, un manualetto di un Modenese che sforna da anni libelli su vari argomenti, molti in gran parte con contributi in dialetto, che si intitola:
"Tante Grazie Signor Porco" Giovanni Santunione; se interessa a qualcuno l'editore è il Fiorino, ed è piacevolissimo.
Il lombo, mi pare possa essere questa l'accezione, lo utilizzo parecchio nella mia cucina, soprattutto cotto, previa rosolatura, nel latte.
Buona giornata a tutti e buon periodo Natalizio!!!!
Mi fa venire proprio in mente e l'ho già tolto dallo scaffale, un manualetto di un Modenese che sforna da anni libelli su vari argomenti, molti in gran parte con contributi in dialetto, che si intitola:
"Tante Grazie Signor Porco" Giovanni Santunione; se interessa a qualcuno l'editore è il Fiorino, ed è piacevolissimo.
Il lombo, mi pare possa essere questa l'accezione, lo utilizzo parecchio nella mia cucina, soprattutto cotto, previa rosolatura, nel latte.
Buona giornata a tutti e buon periodo Natalizio!!!!
ivana
la curiosità è il colore della mente
la curiosità è il colore della mente
- sum culex
- no montar in scagno
- Messaggi: 5945
- Iscritto il: ven 20 gen 2006, 15:45
- Località: Trieste - Rozzol
Mi no me ne intendo sai e alora go ciolto i vocabolari del nostro dialeto: questo xè qule che i scrivi sul 'ombolo'.
Dal Doria
Ombolo sm. - 1) lombo, lombata, 2) (marin.) legnolo del cavo (Ivanissevich). Anche nombolo limitatamente al primo significato. // ombolo attestato anche nel veron. e nel fium., nombolo a Mgg., Capod., Pir., Port., Mont., Gr., e nel venez. Cfr. le varianti ombul (bisiacco), lombolo (Trieste , s. XV), nombul e lombul. Da lat. lumbulus (dimin. di mugl. lumbus); le forme iniztantisi per o- sono dovute, evidentemente, a deglutinazione dell'articolo.
Dal Rosamani
ombolo m. macell. lombo, lombata (parte dell'animale macellato che contiene uno dei lombi). V. lonza, lombo, -olo, nombolo, nombul, ombul.
Dal Pinguentini
OMBOLO - lombo, costata, braciola; dal latino "lumbus". Veronese "lombolo". In triestino ha perduto l'elle iniziale scambiata per articolo. In veneziano, per il solito fenomeno di mutazione, l'elle si è trasformata in 'n': "nombolo". Un bel ombolo de porco, co' le patatine frite: leccornia da far venire l'acquolina in bocca, anche ai dispeptici...
Se guardemo el Rosamani soto la parola fileto oltre ai tanti altri significati:
fileto m. ...... 2) (mac.) filetto (quel taglio del culaccioche resta sotto la groppa). (T.) Fileto de manzo. Dim. di filo (della schiena)......
Questo xè tuto quel che go trovà in riguardo al ombolo.
ciao
sum culex
Dal Doria
Ombolo sm. - 1) lombo, lombata, 2) (marin.) legnolo del cavo (Ivanissevich). Anche nombolo limitatamente al primo significato. // ombolo attestato anche nel veron. e nel fium., nombolo a Mgg., Capod., Pir., Port., Mont., Gr., e nel venez. Cfr. le varianti ombul (bisiacco), lombolo (Trieste , s. XV), nombul e lombul. Da lat. lumbulus (dimin. di mugl. lumbus); le forme iniztantisi per o- sono dovute, evidentemente, a deglutinazione dell'articolo.
Dal Rosamani
ombolo m. macell. lombo, lombata (parte dell'animale macellato che contiene uno dei lombi). V. lonza, lombo, -olo, nombolo, nombul, ombul.
Dal Pinguentini
OMBOLO - lombo, costata, braciola; dal latino "lumbus". Veronese "lombolo". In triestino ha perduto l'elle iniziale scambiata per articolo. In veneziano, per il solito fenomeno di mutazione, l'elle si è trasformata in 'n': "nombolo". Un bel ombolo de porco, co' le patatine frite: leccornia da far venire l'acquolina in bocca, anche ai dispeptici...
Se guardemo el Rosamani soto la parola fileto oltre ai tanti altri significati:
fileto m. ...... 2) (mac.) filetto (quel taglio del culaccioche resta sotto la groppa). (T.) Fileto de manzo. Dim. di filo (della schiena)......
Questo xè tuto quel che go trovà in riguardo al ombolo.
ciao
sum culex
sum culex ha scritto: Dal Pinguentini
OMBOLO - lombo, costata, braciola
Per mi el ombolo xe carne senza osso e la costata e la braciola xe col osso.
[i]Liliana[/i]
- . - . -
[size=75][i]"Quando comincia una guerra, la prima vittima è la Verità.
Quando la guerra finisce, le bugie dei vinti sono smascherate,
quelle dei vincitori, diventano Storia."
(A. Petacco - La nostra guerra)[/size][/i]
- . - . -
[size=75][i]"Quando comincia una guerra, la prima vittima è la Verità.
Quando la guerra finisce, le bugie dei vinti sono smascherate,
quelle dei vincitori, diventano Storia."
(A. Petacco - La nostra guerra)[/size][/i]
Questo dovessi esser el lombo affumicado
[i]Liliana[/i]
- . - . -
[size=75][i]"Quando comincia una guerra, la prima vittima è la Verità.
Quando la guerra finisce, le bugie dei vinti sono smascherate,
quelle dei vincitori, diventano Storia."
(A. Petacco - La nostra guerra)[/size][/i]
- . - . -
[size=75][i]"Quando comincia una guerra, la prima vittima è la Verità.
Quando la guerra finisce, le bugie dei vinti sono smascherate,
quelle dei vincitori, diventano Storia."
(A. Petacco - La nostra guerra)[/size][/i]
- babatriestina
- senator
- Messaggi: 41331
- Iscritto il: dom 25 dic 2005, 19:29
- Località: Trieste, Borgo Teresiano
anche per mi.serlilian ha scritto: Per mi el ombolo xe carne senza osso e la costata e la braciola xe col osso.
E braciola in triestin xe brisiola
Resta el dubbio se ghe sia una convenzion per cui co se disi ombolo se sottintendi de porco o de manzo.
E se gavè notado, almeno mi che ciogo spesso carne alle coop, xe spesso carne de manzo che par de ombolo, taiada più alta, che costa de meno, con scritto sora "carne per tagliata" evidentemente no xe ombolo, visto el prezzo più basso. Che taio xe?
"mi credo che i scrivi sta roba per insempiar la gente" ( La Cittadella)
E questo fresco
[i]Liliana[/i]
- . - . -
[size=75][i]"Quando comincia una guerra, la prima vittima è la Verità.
Quando la guerra finisce, le bugie dei vinti sono smascherate,
quelle dei vincitori, diventano Storia."
(A. Petacco - La nostra guerra)[/size][/i]
- . - . -
[size=75][i]"Quando comincia una guerra, la prima vittima è la Verità.
Quando la guerra finisce, le bugie dei vinti sono smascherate,
quelle dei vincitori, diventano Storia."
(A. Petacco - La nostra guerra)[/size][/i]
Adesso cominco a esser un poco confuso...
El fileto del porco lo conosso e cussi le braciole, le cotolete ecc
Ma quando uno me disi, per esempio: "No vedo l'ora de tornar aTrieste e magnarme un bel piato de ombolo" mi no capisso. Peró go l'impresion che sia qualcosa che se taia a fetine come la copa, o el salame, la mortadela o persuto. Quando vivevo a Trieste no gavevo mai sentido parlar de l'ombolo
In questo caso, de che tipo de ombolo se trata?
El fileto del porco lo conosso e cussi le braciole, le cotolete ecc
Ma quando uno me disi, per esempio: "No vedo l'ora de tornar aTrieste e magnarme un bel piato de ombolo" mi no capisso. Peró go l'impresion che sia qualcosa che se taia a fetine come la copa, o el salame, la mortadela o persuto. Quando vivevo a Trieste no gavevo mai sentido parlar de l'ombolo
In questo caso, de che tipo de ombolo se trata?
In Istria xe quel che per mi xe el fileto. I lo fa sugar un poco in cantina. Qualchedun lo involtiza nela redina de porco. I lo taia a fetine alte un mezo centimetro e dopo i lo scota in farsora con un poco de oio de oliva. Me par anche a mi che a Trieste no se usava,
[i]Liliana[/i]
- . - . -
[size=75][i]"Quando comincia una guerra, la prima vittima è la Verità.
Quando la guerra finisce, le bugie dei vinti sono smascherate,
quelle dei vincitori, diventano Storia."
(A. Petacco - La nostra guerra)[/size][/i]
- . - . -
[size=75][i]"Quando comincia una guerra, la prima vittima è la Verità.
Quando la guerra finisce, le bugie dei vinti sono smascherate,
quelle dei vincitori, diventano Storia."
(A. Petacco - La nostra guerra)[/size][/i]
Alora: son reduce da una magica giornada de metamorfosi de porco in luganighe...
Parlando col porziter, gò stabilì che l'ombolo xè el fileto (picio, bon, tenero: tanto che adeso speso i porziteri lo magna diretamente per merenda, cò se copa el porco - o almeno noi, ogi, gavemo fato merenda col fegato e con l'ombolo ... però de embolo xè rivà solo un tochetin a testa, mentre de fegato inveze uno podeva anche strafogarse... va ben, indiferente).
Però el termine ombolo vien usà speso (scoretamente) anche per indicar la lombata (che xè la parte vizin el carrè).
Parlando col porziter, gò stabilì che l'ombolo xè el fileto (picio, bon, tenero: tanto che adeso speso i porziteri lo magna diretamente per merenda, cò se copa el porco - o almeno noi, ogi, gavemo fato merenda col fegato e con l'ombolo ... però de embolo xè rivà solo un tochetin a testa, mentre de fegato inveze uno podeva anche strafogarse... va ben, indiferente).
Però el termine ombolo vien usà speso (scoretamente) anche per indicar la lombata (che xè la parte vizin el carrè).
- Nona Picia
- cavalier del forum
- Messaggi: 10977
- Iscritto il: ven 20 gen 2006, 15:08
- Località: Trieste - Rozzol
Poderìa esser girello?babatriestina ha scritto: E se gavè notado, almeno mi che ciogo spesso carne alle coop, xe spesso carne de manzo che par de ombolo, taiada più alta, che costa de meno, con scritto sora "carne per tagliata" evidentemente no xe ombolo, visto el prezzo più basso. Che taio xe?
Ciao ciao
Trova un minuto per pensare, trova un minuto per pregare,
trova un minuto per ridere.
"MADRE TERESA"
"La Mama l’è talmen un tesor de valur che l’ha vorüda anche Noster Signur" .....
Trova un minuto per pensare, trova un minuto per pregare,
trova un minuto per ridere.
"MADRE TERESA"
"La Mama l’è talmen un tesor de valur che l’ha vorüda anche Noster Signur" .....
- Nona Picia
- cavalier del forum
- Messaggi: 10977
- Iscritto il: ven 20 gen 2006, 15:08
- Località: Trieste - Rozzol
A casa mia l'ombolo iera quel toco del manzo che i ciama anche filetto e che xe come quel del maiale, solo più grossetto.
Ciao ciao
Trova un minuto per pensare, trova un minuto per pregare,
trova un minuto per ridere.
"MADRE TERESA"
"La Mama l’è talmen un tesor de valur che l’ha vorüda anche Noster Signur" .....
Trova un minuto per pensare, trova un minuto per pregare,
trova un minuto per ridere.
"MADRE TERESA"
"La Mama l’è talmen un tesor de valur che l’ha vorüda anche Noster Signur" .....
- sum culex
- no montar in scagno
- Messaggi: 5945
- Iscritto il: ven 20 gen 2006, 15:45
- Località: Trieste - Rozzol
Anche per mi xè la stessa roba. Quel che go riportà no xè farina del mio saco; go solo ricopià pari pari quel che go trovà scrito sui vocabolari, anche se no iero del tuto dacordo almeno con certe robe che i diseva.serlilian ha scritto:sum culex ha scritto: Dal Pinguentini
OMBOLO - lombo, costata, braciola
Per mi el ombolo xe carne senza osso e la costata e la braciola xe col osso.
ciao
sum culex