Gnochi de griès.

gavè ricette triestine de condivider? volè parlar de roba che se magna e se bevi a Trieste? zerchè una ricetta che gavè dimenticado? e se ve sbrissa una non triestina.. ve perdonemo, se la xe bona!
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serlilian
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Gnochi de griès.

Messaggio da serlilian »

Volevo far gnochi de griés, ma no trovo più la riceta. Chi me dà le dose giuste, per favor?


[i]Liliana[/i]
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[size=75][i]"Quando comincia una guerra, la prima vittima è la Verità.
Quando la guerra finisce, le bugie dei vinti sono smascherate,
quelle dei vincitori, diventano Storia."
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babatriestina
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Messaggio da babatriestina »

Mi go sempre problemi, e spesso fazo come la cugina viennese, che la li fa.. cole bustine Pobizer!
in attesa de veder la prossima settimana un'amica che li sa far ben e de domandarghe la rizetta, riporto quela dela coga dela amica de nonna, ma più con interesse letterario , nel senso che no la go verificada:
Gnocchi di gries
Si fa bollire 3/4 litro di acqua, si getta dentro 1/4 chilo di gries, un po' di sale ed un pezzetto di burro. Si lascia bollire per un paio di minuti, si leva dal fuoco , si lascia raffreddare e quando il tutto è tepido si mettono uno alla volta due uova. Sempre mescolando si formano delle pallottole che si involgono nella farina, si cuociono e si condiscono con burro e formaggio o salsa.

in effetti, in giro se leggi la ricette col gries crudo e quelle col gries cotto
E che po a leger no xe i gnochi de gries in brodo , ma una specie de gnocchi alla romana cusinai in acqua inveze che in latte.
NB per i non triestini el gries xe el semolino


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Nona Picia
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Messaggio da Nona Picia »

Se te cusini con el latte e te ghe agiungi zucchero, uvette e arancini, te ga un bon budino de semolino.......


Ciao ciao
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babatriestina
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Messaggio da babatriestina »

Nona Picia ha scritto:Se te cusini con el latte e te ghe agiungi zucchero, uvette e arancini, te ga un bon budino de semolino.......
quel xe el mio amato Koch de gries :
ricetta de mia mama ( imparada dela coga):
Grieskoch
¼ latte, 5 dk gries, 3 dk burro, cucinare 10 minuti, 2 rossi d’uovo, un pugnetto zibibe, 8 dk zucchero e chiare a neve, cucinare circa mezz’ora
( dose piccola)
credevo de gaverlo za postado..


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serlilian
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Messaggio da serlilian »

No. Mi li fazevo col buro fuso, lassado rafredar e metevo dentro gries crudo, un ovo (o solo el rosso?) e un poco de sal. Fazevo i gnochi ovali con un cuciarin e li butavo in brodo. Co i vigniva a gala i ieri coti. La bravura xe de lassarli un poco de tempo nel brodo caldo, ma no tropo, perchè dentro i devi aver "l'anima". Vol dir che no i se devi smoiar tropo e dentro i devi restar un poco dureti. Ma no trovo più la dose. :'-(


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pati
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Messaggio da pati »

Scuseme, me zonto anca mi.

Me regolo cussì, per due tre piati de brodo:

. in una scudeleta meto un ovo intiero
. formaio (grana) gratado, in volume circa due volte la quantità del'ovo o poco più
. sal e pevere (mi lo meto pertuto)
. el gries fina a 'rivar a una consistenza ancora morbida, cioè no tropo
fisso

dopo a cuciarade (cuciarin da dolce, per capirse) nel brodo de boio, basta pochi minuti

perdoneme le dosi a ocio, spero che se capirà.


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AdlerTS
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Messaggio da AdlerTS »

In Germania se usa anche el grieß pudding, el budin fato col griess :P


Mal no far, paura no gaver.
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Riguado la cusina

Messaggio da pacifico »

Son contento che gave' dedicado una pagina riguardo la cusina.
Essendo solo e vedovo, xe un grande aiuto per mi legger qualche cosa come far de magnar alla nostrana. Come nel caso dei gnochetti de gries.
Gavevo zerca' tanto, perche' me ricordo mia moglie li fazeva spesso.
adesso provero' a farli, perche' me piaseva in brodo. Grazie per i vostri consigli.
Bon me raccomando specialmente a tante brave donne de sto forum.
Scrive' altre ricette, e ve saro' riconosente
Pacifico

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Proverbio.


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serlilian
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Messaggio da serlilian »

Questa riceta ghe somiglia a come che li fazevo mi, solo no metevo la nosa moscada. Pecà che no i disi quanto gries che ghe vol. El buro se lo fa fonder senza farlo frizer, se pol meterlo su un calorifero, o vizin del fogo. E, prima de zontar el ovo (mi usavo un solo ovo) bisogna lassarlo intepidir.

http://www.turistipercaso.it/noi/cucina ... imi&id=474


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Messaggio da Nona Picia »

AdlerTS ha scritto:In Germania se usa anche el grieß pudding, el budin fato col griess :P
Xe quel che go nominado mi..... :lol:


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Messaggio da AdlerTS »

Intendevo che se lo trova normalmente in commercio za pronto :P


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nonna ivana
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Messaggio da nonna ivana »

Intendo fare la ricetta di Babats...cuocere vuol dire lessare le palline nel brodo?
Poi vanno servite assieme al brodo, o tolte e condite con altro?
Mi sto confondendo un po'!!!

Grazie!!! :-D :-D


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Messaggio da babatriestina »

vanno messi nel brodo, lasciati cucinare pochi minutti e serviti nel brodo medesimo , più o meno come i vostri passatelli,o i tortellini, per capirci!

(Attenzione, io ho postato il Koch de gries, che invece è un dolce a va cotto al forno in una tortiera o uno stampo da soufflé e di cui ho indicato solo ledosi, non il procedimento completo)


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Messaggio da Nona Picia »

A volte io li cucino nel brodo e poi li faccio alburro e formaggio, con sommo piacere della mia nipotina.


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Messaggio da nonna ivana »

Dov'è questo koch de gries???
L'ho messo in "cerca" ma non me lo dà!
O forse sono tonta e non riesco a trovarlo!

Mi interessa il tempo di cottura, in primis!

Grazie e scusate se è colpa mia che non lo trovo, sono un po' stanca stasera!!!


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Messaggio da babatriestina »

nonna ivana ha scritto:Dov'è questo koch de gries???
L'ho messo in "cerca" ma non me lo dà!
O forse sono tonta e non riesco a trovarlo!
anch'io cercando direttamente il Koch non l'ho trovato, ma proprio questo stesso thread, un paio di post più sopra riporta un io intervento che dice:


Grieskoch
¼ latte, 5 dk gries, 3 dk burro, cucinare 10 minuti, 2 rossi d’uovo, un pugnetto zibibe, 8 dk zucchero e chiare a neve, cucinare circa mezz’ora
( dose piccola)


Insomma, si cucina il semolino in latte, si lascia un po' raffreddare, si aggiungono zucchero, uvetta e i tuorli e poi le chiare a neve. Si mette in stampo da torta (uso di casa mia, ma io uso anche lo stampo da soufflé) e si cucina al forno fino a che è ben colorito, non essendoci farina ed essendo il semolino già cotto non ci sono problemi di "poco cotto".
Appena sfornato, è come un soufflé ( un Auflauf, diceva la mamma) poi cala un po' ma è buono lo stesso.
Dicono che ci sia una variante col riso, ma non l'ho mai mangiata. Papà non lo amava, per cui lo facevamo soprattutto quando lui era a pranzo fuori.
Ovviamente dk è l'abbreviazione per deca, unità di misura usata abitualmente nelle vecchie ricette, decagrammi, come ci insegnavano nelle equivalenze dele elementari, ossia 10 grammi. L'austriaca cugina non ci si raccapezza mai e mi protesta sempre Scrivi il peso in grammi! ed io ogni volta le rispondo ma che austriaca sei? aggiungi uno zero, non è poi tanto difficile! e poi i pesetti della mia bilanciasono già pronti in deca...


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Messaggio da nonna ivana »

Grazie, BTS!!! :-D
oggi provo!
Era proprio per non fare il budino di riso, che a me non piace!
Per i dkg, già sono avvezza!!! :wink: :lol: :lol: :lol:


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Messaggio da AdlerTS »

Tuto a posto, ma secondo el sistema internazionale decagrammo non xe dk, ma dag !


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Messaggio da nonna ivana »

AdlerTS ha scritto:Tuto a posto, ma secondo el sistema internazionale decagrammo non xe dk, ma dag !
sì, Adler, ma qui stiamo trattando ricettari famigliari, scritti alla men peggio, e risalenti a tempi abbastanza lontani...
In certi ricettari austriaci on line si fa uso qualche volta di questa misura, scritta dkg, e altre con la forma corretta dag!

Grazie!!


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Messaggio da babatriestina »

AdlerTS ha scritto:Tuto a posto, ma secondo el sistema internazionale decagrammo non xe dk, ma dag !
e non basta quel che te scrivi Nonna Ivana, ma un che ghe piasi far finta de viver sotto la Defonta dovessi conosser:

:-D :-D :-D :-D

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( anche la mia maestra italiana me fazeva scriver dag..)


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