El ciclo dela vita del salmon

Bestiuze o bestione che i nostri amici in trasferta ga incontrà e che i ga pensà ben de mostrarne
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Ursus Canadiensis
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El ciclo dela vita del salmon

Messaggio da Ursus Canadiensis »

Oi semo andadi in cità sul fiumisin che la traversa, el Mission creek, a veder el salmon che deponi i ovi e se riprodusi.

El mas'cio che za normalmente el ga la carne più rosa dela femina, una volta che el comincia a rimontar el fiume dovhe che el xe nato,el diventa roso fogo. Le femine diventa rosicie anche lore ma le resta piutosto nerastre. La fisionomia del salmon la cambia anche completamente. El muso ghe se apuntisi, la testa par più lunga, con la mandibola interiore che la diventa piu prominente e, la testa che no la cambia color; la resta piu o meno del suo color grigio-blunormale.

Rivadi sul leto de sabia o giara dove che la femina deponerà i ovi, sucedi tuta un' atività sociale, dove le femine se scelzi el mas'cio e viceversa. Fato quel, la femina la se fa un buseto nela sabia, sbatendo la coda a destra e sinistra e la deponi i ovi. El mas'cio pasa sora de lori e el deponi el sperme per fertilizarli. La femina torna a ricoverzerli e la ghe resta sora per protegerli... ma no sai a lungo, perchè finido sto proceso, tuti due i mori.

I pici nati i resta nel fiume per un periodo de un'ano, dopodechè i torna in mar, o nel caso dei nostri salmoni locali, i Kokanee, che xe salmoni originalmente de mar, che però xe restadi blocadi nei laghi, sicome che el Columbia, el fiume de dove che i xe originalmente vignudi el xe stado blocado dale varie dighe, e dunque i xe diventadi salmoni de laghi.

Quatro ani dopo, i torna i rimonta el fiume dove che i xe nati e i se ferma solo una volta rivadi al leto natio, e el ciclo se ripeti.

Sui grandi fiumi, el Fraser, el Skeena el Naas e altri, ste creature dala stamina incredibile le xe bone de farse due e tre mila kilometri... e no bisogna dimenticar che una volta entrade nel fiume no le se nutrisi più.

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VetRitter
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Re: El ciclo dela vita del salmon

Messaggio da VetRitter »

ciao Arnie, una curiosità, i orsi i li magna anche quando i xe moribondi, opure solo quando che i risali il fiume?
grazie
saluti


Ursus Canadiensis
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Re: El ciclo dela vita del salmon

Messaggio da Ursus Canadiensis »

VetRitter ha scritto:ciao Arnie, una curiosità, i orsi i li magna anche quando i xe moribondi, opure solo quando che i risali il fiume?
grazie
saluti
Mi li go visto solo magnar salmon mentre che el risali el fiume. Una vola che el xe rivado la carne no saria più bona de magnar perchè la xe oramai squasi al punto de marzir. Infati se vedi in una dele foto che go postado le pine dorsali za le comincia a marzir.

Più tardi nela stagion, come che le aque ricedi se vedi centinaja de scheletri lungo le rive dei fiumi salmoniferi.

A proposito, l'ano scorso, la corsa del Sockeye, che xe el più pregiado e gustoso almon del Pacifico na le ga sorpreso tuti. I se spetava qualche quatro o cinque milioni de pesi, iveze gnanche un milion no se ga naterializado. Sto ano, che, sequendo el ciclo de vita dei salmoni se spetavimo tuti un ano de gnente, inveze gavemo gavudo finora 15 milioni de salmoni Sockeye che i xe tornadi su per el fiume Fraser. Un record che no se ga registrado dal 1935. El ministero dela pesca no i ga nesuna idea del come, quando e perchè, comunque xe una bobana per i autoctoni che i dipendi largamente dal pese per la sostinenza, per i orsi e i grizzly e, naturalmente anche [er i pescadori che i ga finalmete gavudo una stagion memorabile.


De soto i Indiani dela nazion Whet'zuetz'an che pesca sule rapide fiume Bulkley. Ala fine un scorcio del fiume Nass, un dei magiorifiumi salmonidi dela BC.

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VetRitter
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Re: El ciclo dela vita del salmon

Messaggio da VetRitter »

grazie Arnie, el vien tuto afumicà o se pol magnarlo ancha al natural


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macondo
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Re: El ciclo dela vita del salmon

Messaggio da macondo »

El salmon, come pese de magnar, el xe assai popolar qua in Inghiltera. Sti ultimi anni, la gran magioranza xe salmoni de alevamento che se pol comprar intieri e freschi a un prezo abastanza ragionevole. Selvadighi xe quasi imposibile, che i xe proteti in Scozia. Quei pochi che se trova i li vendi a peso d'oro in negozi de lusso (a circa 180 euro al chilo!!!).
Me imagino che con sta bonanza, sara anca conveniente congelarli subito dopo pescadi e esportarli in container...
L'anno scorso soto Nadal se trovava salmoni (selvadighi) del Alaska congeladi intieri, de circa 1200 grami, a meno de 4 euro.


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Re: El ciclo dela vita del salmon

Messaggio da babatriestina »

anche in Italia de un per de anni i vendi salmon affumigado ( de solito de allevamento, ma a prezzi più alti anche selvadigo, dela Norvegia principalmente me par) sempre più. Con offerte speciali per le feste. Se ga diffuso la ricetta dela pasta, soprattutto tagliolini, al salmon. Per chi che vol sparagnar, trota salmonata de allevamento costa poco e xe bon istesso. Al forno con patatine... Coi scarti, i fa anche scatolette per gatti al salmon.


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Re: El ciclo dela vita del salmon

Messaggio da sono piccolo ma crescero »

Me par che ghe sia, o per lo meno ghe iera, un alevamento de salmoni anche in val Rosandra.

I me ga dito che un Norvegese che li ga asagiai ga storto el naso.


Allora s’accorse che le parole fanno un effetto in bocca, e un altro negli orecchi; e prese un po’ più d’abitudine d’ascoltar di dentro le sue, prima di proferirle. (A. Manzoni, I promessi sposi, cap. XXXVIII)
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babatriestina
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Re: El ciclo dela vita del salmon

Messaggio da babatriestina »

sono piccolo ma crescero ha scritto:Me par che ghe sia, o per lo meno ghe iera, un alevamento de salmoni anche in val Rosandra.
mi credevo che fussi trote : xe là del Antro de Bagnoli, dovessi esser questa, vista de domenica,quindi serada
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Ursus Canadiensis
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Re: El ciclo dela vita del salmon

Messaggio da Ursus Canadiensis »

De noi, per la magior parte se magna al naturale e anzi, nei ristoranti Giaponese se lo magna crudo ala maniera de Sushi.

Tanta gente del Norf fel BC specialmente i ga fumigadori in casa e i fumiga quel che no i pol surgelar. I Autoctoni i lo suga anche al sol, no solo afumigado e el xe anche bon.

Ghe xe un'enorme diferenza tra el salmon del Atlantico, quel se quel che vien alevado e i vari salmoni del Pacifico. Come gusto xe propio giorno e note, specialmente se se li compara al Sockeye, Tyee e Cohoe. Le qualità meno pregiade, ma sempre più bone del salmon del Atlantico o quel alevado xe el Pink e el Chum salmon.

El salmon del pacifico, no importa de quala raza el ga una carateristica che lo rendi tanto più aprezado. La carne xe cusì fisa che surgelado imediatamente dopo gaverlo ciapado el xe esatanente cusì bon che pena becà fresco.

Infati.....stasera se magna salmon comprado dei indiani propio la su dove che ve go mostrade le foto che i pesca.

Arnie


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macondo
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Re: El ciclo dela vita del salmon

Messaggio da macondo »

Arnie Coburg ha scritto: El salmon del pacifico, no importa de quala raza el ga una carateristica che lo rendi tanto più aprezado. La carne xe cusì fisa che surgelado imediatamente dopo gaverlo ciapado el xe esatanente cusì bon che pena becà fresco.
Arnie
100 per 100 d'acordo. I lo congela apena ciapado e el xe bon come fresco. Speremo che el rivi fin qua de mi, za che xe tanta abondanza. Te confesso peró che dopo un poco el pol stufar per el savor un poco tropo intenso...


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Re: El ciclo dela vita del salmon

Messaggio da Zigolo »

Sta qua dei salmoni me ga fato vignir in a mente un episodio de diversi ani fa.

Gavevo grossi lavori, nela casa dove che stavo, e i me stava fazendo ex novo la fognatura, solo che no i iera propio dei bravi artigiani.
A un certo punto vedo qualcossa che no me bati e ghe digo: la cioghi la staza e la bola e la controli quei due pozeti.
El mato meti staza e bola e iera come che pensavo mi: el pozeto a vale iera più alto de quel a monte.
A sto punto no me son più trategnù e ghe go dito: la vardi che i mii st***zi no xe come i salmoni che risali la corente! :lol:


Ursus Canadiensis
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Re: El ciclo dela vita del salmon

Messaggio da Ursus Canadiensis »

macondo ha scritto:

100 per 100 d'acordo. I lo congela apena ciapado e el xe bon come fresco. Speremo che el rivi fin qua de mi, za che xe tanta abondanza. Te confesso peró che dopo un poco el pol stufar per el savor un poco tropo intenso...
Dopo quarantun ani ani pasadi mi no me son ancora stufà, Macondo.

Arnie :P :P :P :P :P


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Re: El ciclo dela vita del salmon

Messaggio da babatriestina »

Go visto oggi Larry, che me ga dito che el salmon fumado del Rosandra xe ottimo, el lo ga provado un per de giorni fa in bona compagnia :-D


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